Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Vastelaovend en Carnaval in Limburg | 4 December 2016

Ga terug naar boven

omhoog

19 reacties

Limburgse carnaval voor beginners: snelcursus vastelaovend vieren

| Op

Van plan om dit jaar carnaval te gaan vieren en ga je niet, zoals de rest van Nederland, naar Oeteldonk, maar heb je besloten (dit jaar voor het eerst) het ‘echte carnaval’ te ontdekken? Dan heb je wat inside info nodig. Zodat je je kan voorbereiden en zodat je als ‘buitenlander’ niet opvalt tussen de Limburgers. En misschien nog wel het belangrijkst; zodat je weet hoe je je drankje moet bestellen. Een snelcursus Limburgse vastelaovend vieren voor beginners!

Wat trek je aan met carnaval?

Je zou denken; met carnaval loopt niemand voor gek. Niets is minder waar! Als je zonder ‘pekske’ een café inloopt tijdens de vastelaovend kun je net zo goed het woord ‘hollenjer’ op je voorhoofd laten tattoeren. Niet-verkleed vastelaovend vieren kan écht niet. En, Brabo’s, als je dacht dat je in Limburg met een boerenkiel weg kon komen, forget it! Vier tips om niet buiten de boot te vallen:

1. Een carnavalsoutfit: van top tot teen verkleed

Veel Limburgers vieren carnaval met een vriendengroep en verkleden zich met de hele groep hetzelfde. En niet alleen als ze in de optocht meelopen. Het nadenken over ‘de outfit van dit jaar’ begint al vroeg, vaak in november of nog daarvoor. En de echte Limburger koopt geen 13-in-een-dozijn pak bij de carnavalswinkel, maar maakt zelf een unieke outfit. Vriendinnen, vrouwen, moeders en oma’s gaan al vroeg met naald & draad aan de slag. En met alleen een pekske ben je nog niet klaar. Een echte vastelaovesoutfit klopt van top tot teen, inclusief schoenen, pruik, schmink en jas of vest tegen de kou.

2. Kleed je warm aan

Dat laatste is zeker belangrijk: met carnaval is het (meestal) flink koud. Je gaat café in, café uit en alleen de alcohol en de mensenmassa houden je op temperatuur. Zeker als je de optocht gaat kijken; zorg voor een warme outfit. Veel Limburgers hebben een optochtpak dat lekker warm is, waarmee ze gerust een aantal uren warm buiten kunnen doorbrengen en dragen daarbij warme schoenen met een dikke zool (sneakers). Denk dus vantevoren na over wat je gaat doen voor je je outfit kiest.

3. Zorg voor meerdere pekskes

Carnaval duurt officieel maar drie doldwaze dagen, maar de gemiddelde Limburger begint al op tijd. De weken voor de vastelaovend zijn er al diverse carnavalsactiviteiten (link agenda) en hoewel de vastelaovend op zondag van start gaat, wordt de donderdag ervoor (awt wieverballe) steevast gezien als de officieuze start. Met andere woorden: tenzij je het niet erg vindt om keer op keer je naar bier en rook stinkende pak aan te trekken, heb je meerdere outfits nodig. Veel vastelaovesvierders trekken het pak van vorig jaar daarom nog een keer aan.

4. De trends voor carnaval 2013?

Grote Optocht Heerlen 2012 - Carnaval

Grote Optocht Heerlen 2012 – Carnaval

Limburgers volgen niet perse echt de trends voor hun vastelaovesoutfit. Vaak is het gewoon een kwestie van een leuk idee of een mooie kleurencombinatie. Met de hele groep hetzelfde dragen is wel een echte trend, die ook steeds vaker buiten de optochten te zien is. Want als je met een groep dezelfde prachtige kleurencreaties draagt, die van top tot teen zijn uitgedacht, ziet het er schitterend uit. Zie bijvoorbeeld de foto hiernaast. Een andere trend die de laatste jaren in opkomst is en ook in 2013 nog doorzet, is ‘beroemde duo’s’. Denk aan Bonnie & Clyde, Barbie & Ken, Sint & Piet, Bassie & Adriaan, etc.

Welke carnavalsmuziek luister je in 2013?

Er staat in Limburg géén ‘Paard in de Gang‘ en we geven ook géén ‘Gas op die Lollie‘. We zijn in het echte Zuiden ‘Als Limburger gebaore‘ en ‘t Zit bie os in de femilie‘. Vastelaovesmezeek is Limburgstalig, of Duits, maar in elk geval nooit Nederlandstalig!

Elk jaar vinden er diverse leedjeskonkoers plaats, waar de beste Limburgse artiesten strijden om de titel ‘vastelaovesnummer van het jaar’. Het allerbekendst is het LVK (Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer), waar elk jaar honderden artiesten aan meedoen.

Geen ‘Paard in de Gang’ maar ’t Zit Bie Os in de Femilie’!

Welke nummers je in elk geval hoort te kennen? Dat hangt een beetje af van waar je heen gaat. Oefen vantevoren in elk geval het Limburgs volkslied en verdiep je daarnaast in de lokale artiesten. Vier je carnaval in Roermond, luister dan naar Big Benny. Trek je naar Venlo, verdiep je dan in de (prijswinnende) carnavalsmuziek van W-Dreej. Ga je naar Mestreech (Maastricht), dan ontkom je niet aan Beppie Kraft, de Nachraove, Fabrizio en Duo X-Elle. Ga je naar Sittard-Geleen? Luister dan ter voorbereiding naar bijvoorbeeld Kartoesj (uit Limbricht) en oefen in elk geval de tekst van ‘Oh Temara‘ als je naar Heerlen gaat dit jaar. Een van de kanshebbers voor vastelaoveskraker van 2013 is een Duitse hit; volgens ‘der Dieter’ moeten we hop hop hopfen, Gangnam Bayern style!

Wat drink je tijdens de vastelaovend (en hoe bestel je het)?

Laten we 1 misverstand uit de weg helpen; de échte Limburger viert geen carnaval omdat hij dan ongegeneerd kan zuipen, hij geniet van een pilske omdat het vastelaovend is. En daar zijn we meteen bij het echte vastelaovesdrankje aangekomen: bier!! En dan het liefst bier van Limburgse origine, bijvoorbeeld Brand (lekker bitter) of Alfa (weer wat zachter).

En in Limburg drinken we niet alleen maar ‘gewoon’ bier. Vraag de barman ook eens om een vlammetje of ‘vlemke’ (pils met een minischeutje bruin bier), een sjoes (pils met een iets groter scheutje bruin bier, waardoor het net iets minder bitter is), halfom (half bruin bier, half pils) of gewoon een bruin biertje, simpelweg ‘donker’ genoemd. Kun je je in een drukke kroeg niet goed verstaanbaar maken? Geen probleem. Deze biertjes bestel je met onderstaande handbewegingen (links: donker bier, rechts: sjoes).

Sjoes bestellen

Lust je geen bier? Vooruit, dan mag je ook een wijntje. Of een Flugel, dat ook in Limburg door de jongere generatie veel gedronken wordt. Ben je in Sittard en wil je een traditioneel carnavalsdrankje proberen? Bestel een Oukouk; een alcoholvrij dropwater. En vier je de vastelaovend in Venlo? Dan mag je stiekem een Tilburgs carnavalsdrankje drinken: Schrobbelèr.

Wat is typisch carnavalseten?

Nonnevotte: Sittards carnavalsgebak

Vastelaovend (vastenavond) is natuurlijk het feest dat vooraf gaat aan de vastenperiode van 40 dagen. Tijdens de vasteloavend wordt het er dan ook nog even flink van genomen. Traditioneel werd op vette dinsdag (de dag voor de vasten) al het vet wat er in huis was opgemaakt, omdat het anders zou bederven. Vandaar dat typisch carnavalsvoer allemaal erg vet is.

Daarnaast is vastelaovend vieren natuurlijk best wel zwaar werk. Zeker als je het dagen achtereen doet en daarbij de nodige alcoholische versnaperingen nuttigt. Een goede bodem is daarvoor essentieel. Kies daarom voor een stevig ontbijt, van sjpek mit ei bijvoorbeeld, op een lekkere boterham. Lunch lekker vet (houdt je warm en breekt de alcohol lekker af) bijvoorbeeld met warme kippenpoten en eet als tussendoortje een suikerzoete nonnevot (soort donut in de vorm van een krakeling, ook wel strik genoemd). Veel carnavalsvierders hebben een tas vol kaasjes en worstjes bij zich. En ’s Avonds ga je natuurlijk voor een lekker vet frietje met zoervleisj (zuurvlees).

Waar ga je deze vastelaovend naar toe?

In heel Limburg vind je vanaf carnavalsdonderdag (de donderdag voor carnaval) allerlei activiteiten plaats. De donderdag staat voornamelijk in het teken van Auw Wieverballe, bijvoorbeeld in Valkenburg. Tijdens zo’n ‘oud wijvenbal’ is iedereen (voornamelijk de vrouwen), zo onherkenbaar mogelijk, verkleed als een oude vrouw. Op carnavalsvrijdag vinden traditioneel veel activiteiten voor scholieren plaats, zoals de Sjolefestatie (scholenfestatie) in Roermond en Sjolierevastelaovend (scholierencarnaval) in Sittard. De bekendste en drukstbezochte carnavalsactiviteiten op zaterdag zijn de Boètegewoëne Boètezitting in Venlo, de Sjtasiefestasie in Roermond en ’t Kanon van het Balkon in Sittard.

carnavalswagen

Carnavalswagen in Sittardse optocht. Bron: http://optoch.nl/

Op zondag en maandag zijn er in veel Limburgse plaatsen optochten. Vooral de optochten in de grote steden (Roermond, Sittard, Heerlen & Maastricht) zijn de moeite van het bekijken waard, dankzij de afwisseling van kleine en grote groepen, einzelgängers (alleenlopers) en de mooiste praalwagens, die meestal gemaakt zijn van een stalen constructie en papier maché. Voor een overzicht van de optochten en alle andere carnavalsactiviteiten kijk je in de Agenda. Op carnavalsdinsdag vlak voor 12 uur ’s nachts wordt op sommige plaatsen het carnavalsmasker begraven of de ‘muts afgezet‘, zoals in Venlo.

Hoe dans je met carnaval?

Hossen doen ze in Brabant, dus daar hoef je in het uiterste Zuiden niet mee aan te komen. Er zijn eigenlijk maar drie manieren van dansen in Limburg; en dat is sjoenkele (rustig heen en weer bewegen, van links naar rechts, etc.), de polonaise en pogo’en (springen op liedjes als die van bijvoorbeeld Rowwen Hèze). De polonaise ken je ongetwijfeld, handen op de schouders van je voorganger en lopen maar. In Maastricht noemen ze het trouwens geen polonaise maar een reijaloet.

polonaise kerkrade

Polonaise op straat in Kerkrade. Bron: http://vanderburgt.eu/carnaval/

Als we eerlijk zijn, wordt er weinig polonaise gelopen. Veel Limburgers houden er niet van. Wat wel veel gedaan wordt, is ‘sjoenkele’. Sjoenkelen gebeurt meestal op rustigere nummers, vaak met een 3/4 maat (wals). Je haakt je armen door die van je buren of legt ze op hun schouders en gaat van links naar rechts. Een typisch sjoenkelnummer is bijvoorbeeld Wiel Knipa’s ‘Sjoenkelwals?‘ of ‘De nach is nog zoe laank’ van Beppie Kraft. In een overvolle kroeg is sjoenkele ook dikwijls het enige wat je echt kunt doen, ruimte om te dansen is er vaak niet.

Deze ‘cursus’ is tot stand gekomen met hulp van diverse vastelaovesliefhebbers uit verschillende Limburgse steden en dorpen. Ik ben ongetwijfeld nog belangrijke details vergeten, die de vastelaovend maken tot wat het is. Heb jij nog aanvullingen op deze snelcursus carnaval vieren? Laat het weten in de reacties hieronder! Was geschreven door een Brabo in hart en nieren, behalve als het op de Vastelaovend aankomt.

Reacties

 1. Jasper

  Prachtig stuk!

  Ik heb vorig jaar, als onderdeel van het eindexamen, mijn eindwerkstuk geschreven over carnaval. Hierin heb ik geprobeerd om iets van het gevoel, maar ook van die mystiek rond carnaval, vooral door de geschiedenis ervan, weer te geven. Carnaval is een feest waarin je, als je er voor open staat, allerlei facetten van het leven kunt ontdekken. Carnaval is het feest van warmte, van saamhorigheid, van de serieuze ondertoon van de gein en van de dwaasheid.

  In dit 10 x 11 pagina’s tellende verslag komen een hoop onderdelen voor die in een snelcursus ‘Vastelaovend-viere’ thuis horen.

  • Wat een leuke reactie Jasper! Waar kunnen we je eindwerkstuk lezen? :)

   • Jasper

    Ik heb hem (nog) niet online staan, misschien wil ik er ooit nog meer mee. :)
    Maar ik kan hem natuurlijk wel altijd even doorsturen?

  • Annelies Goderbauer

   Hallo Jasper, het lijkt me boeiend en ook heel erg leuk om over dit hele speciale feest eens wat serieus te lezen. Ik ben ( 64 jaar) en al jaren meer een maf verklede genieter dan een aktief deelneemster van het Maastrichtse Vastelaovend .Mijn opa en oma woonden in Maastricht en Ik heb er later tijdens mijn HBO opleiding 6 jaar gewoond en genoten. En ik kan wel zeggen dat ik elk jaar weer het virus te pakken krijg als het weer tegen carnaval loopt.Maar ik kan nooit aan anderen (die niet uit Limburg komen) uitleggen wat ik nu zo prachtig, dwaas of soms ontroerend maar ook zo uniek vind van dit feest!
   Misschien helpt jouw werkstuk me wel,,,?Zou je het aan me willen opsturen estebleef :)
   Groetjes Annelies.

 2. Wat een top redactioneel stuk! Mooi omschreven!

  Als aanvulling heb ik op de alinea “Welke carnavalsmuziek luister je in 2013?” onze internetradio zender waarop alleen maar limburgse en duitstalige vastelaovesmuziek te horen is. Van oud tot nieuw, van Noord tot Zuid, LVK, TVK noem maar op en het komt voorbij.

  Luister gezellig mee.

  Sjoene vastelaovend gewunsjt!

  Stichting Carnaval-Radio.nl

 3. C. de Jonge

  Wat een geweldig artikel!!!! Slaat helemaal de spijker op z’n kop. Heb vele jaren tijdens mijn jeugd (ahum) met veel plezier Carnaval in Limburg gevierd. Nu al enige jaren in Brabant. Is niet hetzelfde. Helaas. Niet zozeer minder leuk, maar gewoon heel anders (andere muziek, weinig schmink, anders verkleed). Maar ook hier geldt: Brabanders zijn geen zuipschuiten (ook niet met Carnaval), maar werken gewoon hard en drinken daarna graag een biertje en maken plezier. Helaas moet ik dit heel vaak uitleggen aan mensen van ‘boven de rivieren’ die toch echt een ander beeld van Carnaval hebben. Dus vandaar mijn reactie omdat dit artikel haarfijn uitlegt hoe het wel zit. Jammer dat er geen ‘social media’ icoontjes onderstaan. Anders had ik het zeker geretweet of geliked. Alaaf!

  • saskia

   Hoi C. Dankjewel voor je complimenten. De social media icoontjes staan linksboven, naast het artikel. Dus als je wil, kun je het artikel daarmee delen! :)

 4. Oeteldonks durske

  Beste ‘Brabo in hart en nieren’,

  Als rasechte Oeteldonkse kan ik de neiging te reageren toch niet helemaal bedwingen. Ook in Oeteldonk heeft carnaval/vastelaovond namelijk niets met oeverloos zuipen en foute après-skimuziek te maken. Integendeel, ook wij hechten aan tradities en aan onze ‘eige muziekskes’ van onze ‘eige clubkes’ in onze ‘eige taol’. Dat er verschillen zijn is zeker. Maar die verschillen liggen meer in het verschil tussen Rijnlands en Bourgondisch carnaval dan in iets anders.

  In Oeteldonk spelen we namelijk het spel van de omkering. Dat betekent dat Den Bosch officieel het ‘durp’ Oeteldonk wordt waarin alle rangen en standen wegvallen. Elke Oeteldonker is drie dagen gelijk, de bankdirecteur gaat vrolijk aan de zwier met de postbode en de toiletjuffrouw host samen met de vertegenwoordiger achter ‘un clubke aon, van strutje naor strutje’. Die boerenkiel met boerenzakdoek en roodwitgele sjaal hebben dus niets met makkelijk wegkomen te maken. Doordat we er allemaal hetzelfde uitzien, als de boeren en durskes van vruuger, vallen de verschillen tussen mensen weg. Bovendien is de kiel voor de Oeteldonker bijna een kostbaar kleinood dat met de grootste zorg en aandacht wordt versierd en een verhaal van jarenlang carnaval vieren vertelt.

  Bij die eenheid van boeren en durskes hoort natuurlijk ook een eigen taal en eigen muziek. Tijdens het Kwekfestijn, een liedfestival voor alle Oeteldonkse clubkes dat al sinds 1959 rond dun ellufde van dun ellufde wordt gehouden, wordt het carnavalslied van het komende seizoen gekozen. Alle liedjes zijn in Bosch dialect, met veel oude, in onbruik geraakte woorden, en daar komt geen foute housebeat aan te pas. Sterker nog, aan die typische hoempapadein met veelal schertsende teksten herken je het echte Oeteldonkse carnavalslied. Geen ‘Paard in de gang’, dus. Dat lied is in de jaren ’70 door alle Bossche kroegen met carnaval geboycot.

  Toegegeven, het zou fijn zijn als de Bossche kroegen anno 2013 ook zo’n streng beleid zouden voeren. Want door de enorme aanwas van ‘buitendonkers’ is er helaas wel wat veranderd de laatste jaren. Gelukkig zijn er nog steeds meer dan genoeg echte Oeteldonkse kroegen. En ‘speulen de clubkes’ nog altijd door de straten en op de pleinen.

  Ik vermoed dan ook dat de beleving van dit ‘vergimmes môôie fèèst’ in Limburg en in Brabantse steden als Oeteldonk en Bergen op Zoom in wezen niet veel verschilt. Of je moet uit Eindhoven of Tilburg komen, natuurlijk. Dan hèdde gullie un punt, dat heeft niets met het ‘echte’ carnaval te maken ;-).

  • saskia

   Wat een prachtige reactie! Toevallig ben ik nu bezig met een artikel over de verschillen en overeenkomsten tussen de Brabanste en Limburgse carnaval! Zou ik jouw reactie mogen gebruiken voor in dat artikel (en je eventueel nog wat vraagjes mogen stellen via mail?) Alvast heel erg bedankt!

 5. Johan

  Bij de optochten mis ik de grote optocht van Wieert van de vv de Rogstaekers met zijn vele wagens.

 6. Prachtig stukje Saskia, Helder en correct beschreven, precies zoals ik het ook voel. Carnaval is een traditie die mensen verbindt. Humor en spot zorgt daarbij voor de positieve vibe, zonder ruzies. Ieder jaar is het mooi om mensen (die je de rest van het jaar niet ziet) weer tegenkomt, en er een pilske mit te drinke.

  Echt chapeau. Alleen mis ik een stukje over schminken. Zeker in Roermond en ten zuiden daarvan kun je je nauwelijks ongeschminkt vertonen. Waar vier je zelf eigenlijk Saskia?

  • saskia

   Dankjewel voor je complimenten Nick! Ik heb schmink alleen even genoemd bij het stukje over het pekske, maar je hebt gelijk, het is zeker een belangrijk onderdeel! De eerste keer dat ik in Eindhoven carnaval vierde liep ik bijna voor gek met mn geschminkte gezicht ;-). Ik vier de vastelaovend in Sittard (kenjeroptoch en optoch) en in Eindhoven, met mijn Brabantse vrienden. En jij?

 7. Je hebt gelijk je noemt het inderdaad wel, ik had het wellicht wat prominenter verwacht. Ik vier in roermond (geboortestad) op zondag in mtricht. (Woonplaats) en zaterdagmorgen in venlo. Vrienden zijn alle limburgs dus brabant is een no-go.

 8. Bianca

  Ik mis wel de carnavalsverenigingen, en prinsen/prinsessen uitroepen. Kindercarnaval en jeugdprinsen/prinsessen… En bij ons in is de stadsprins voor 3 dagen baas van Brunssum er vindt dan ook met de burgemeester een sleuteloverdracht plaatst, weet niet of dit in andere plaatsen ook zo is… Verder een super stuk…

 9. Wat een leuk stuk! Op donderdag 7 januari heeft studentenvereniging Volupia haar jaarlijkse carnavalsfeest. Met dit artikel kunnen we een hoop eerstejaars Brabanders en andere niet-Limburgers een stoomcursus geven voor het feest en het carnavalsseizoen begint.
  Uiteraard zijn er nog tienduizend dingen die je aan dit stuk kan toevoegen.. maar het beste blijft leren uit de praktijk! Dus aan die muziek en hots, gaan!
  S.V. Volupia, alaaf! De carnaval, alaaf! Vasteloavend in Limburg-crew, alaaf!

 10. Jacques

  Als je tegen het einde van vastelaovendj je stem niet kwijt bent en je niet volledig naar de klote bent heb je er niets van begrepen!

 11. Leoniek

  Mijn complimenten voor het stuk, en wat een leuke reactie van ut Oeteldonks durske!
  Als rasechte Limburger heb ik gedurende mijn studie in Tilburg een aantal keer gepoogd een dagje Carnaval in Tilburg en Eindhoven mee te pikken, ik ben echter van een hele koude Carnaval thuisgekomen, huilend! Met tegenzin heb ik het later nog eens geprobeerd in Krabbegat met een traditionele lampenkap op mijn hoofd en in Goirle op de boerenkar, alwaar het paard in de gang gedoogd wordt.. In één woord; Fan-Tas-Tisch! Ook heb ik ooit eens een avond bier getapt op een prachtig carnavals-evenement; de Oeteldonkse Opera ter ere van het (ik meen) 111-jarig bestaan van de carnavalsvereniging aldaar. Een opera over de rijke geschiedenis van de Carnaval in Oeteldonk, ik heb mijn ogen uitgekeken! Daar kunnen die decadente meneren van het CCH va Gebrook en de Marotte va Zitterd nog een puntje aan zuigen dacht ik zo!
  Ik heb er menigmaal over nagedacht waardoor het zou kunnen komen dat Carnaval in Tilburg en Eindhoven echt niet leuk is, en ik kan niet veel meer bedenken dan dat aldaar, door het grote aantal studenten van de hogescholen en universiteiten, teveel Hollenjès geïnfiltreerd zijn die geen idee hebben wat ze verwachten moeten en sterker nog; geen pèkske aan willen omdat ze dan voor paal lopen.. Een huisgenootje uit Utrecht wilde het wel eens zien, dat ‘Carnaval’ en nodigde een aantal vrienden uit Utrecht uit. Aangestoken door mijn voorpret, verhalen over en liefde voor de ‘Vasteloavend’ hebben we voor hem samen een mooi pèkske gemaakt in de ranzige keuken van ons studentenhuis in Tilburg, onder het genot van een kratje Pittbier en een flesje Schrobbelèr, met op de achter- en later de voorgrond ‘Oh Oh Temara’, ‘Bel Lando’ en met name mijn favoriet; ‘Hey Kölle’! We hebben net zolang geoefend en gedronken tot hij, met een Utrechts accent, ‘Oh oh Temara’ mee kon zingen en een aantal dagen later was het zover; Carnaval!! De vrienden uit Utrecht arriveerden… ZONDER pèkske! In een echt studentenhuis zijn gelukkig altijd wel een aantal Carnavalsoutfits bij elkaar te schrapen met alle onzin die overal hangt en ligt en daar vertrokken we, “verkleed” en wel, naar het centrum. Na een uur lang ongemakkelijk erbij te hebben gestaan (een Houten Klaas outfit was wellicht iets voor hen geweest), de muziek en vooral de hossende mensen belachelijk makend (in Tilburg mag wel gehost worden), werd de plaatsvervangende schaamte hen te groot en zijn ze huiswaarts gekeerd. Ik moet eerlijk zeggen dat het echt, ècht zoeken is geweest naar een plek waar het wel leuk was, niet te vergelijken met de Limburgse Vasteloavend, maar door het saamhorigheidsgevoel met mijn jonge huisgenootje en met name de trots op zijn allereerste, zelfgemaakte pèkske, hebben wij met zijn tweeën een leuke avond gehad. Wel heb ik de hele avond het idee gehad dat ik mij moest verontschuldigen voor hoe het eraan toe ging; het was niet de Carnaval uit mijn verhalen een aantal avonden ervoor… Later zei mijn huisgenoot dat het niet was geweest wat hij verwachtte, maar dat hij tóch van het echt Carnaval had mogen proeven; namelijk de avond dat wij samen zingend en drinken zijn pèkske gemaakt hadden… Ook dat is Carnaval, het is een gevoel!
  Ik denk dat wanneer je iets verder buiten Tilburg en Eindhoven gaat vieren, neem bijvoorbeeld Goirle, met die fantstische traditie op Carnavalsdinsdag, met zijn allen verkleed op de aanlegger van een boerenkar alle dorpen in de omtrek langs om daar in een kroeg één of twee pils te gaan drinken, je wellicht onder een paard in de gang door moet kruipen, nadat je een witte eend op het midden van de weg hebt omzeilt en een aantal Sanseveria’s voor het raam hebt zien staan, je net zo’n kloppende Vasteloavends-harten zult vinden als bij ons in het Zuiden (het ècht Zuiden)…

  Leoniek

 12. Esther

  Wat een leuk stuk, ik herken het verschil zeker…
  Na een aantal jaren als hollenjer in Brabant carnaval gevierd te hebben,
  En nu aardig ingeburgerd ben in Limburg….
  Weet ik uit ervaring dat het Vasteloavend in Limburg veel leuker is !

  Van top tot teen verkleed, mooie sminck, iedereen is prachtig en origineel…
  Geef mij Limburg maar…
  Alleen de nummers nog beetje oefenen, want dat is wel efkes wennen…

Reageer