Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Vastelaovend en Carnaval in Limburg | 5 December 2016

Ga terug naar boven

omhoog

Eén reactie

Boerenbruiloft: hoezo in het ‘onecht’ verbonden?

| Op

De eerste vermelding van een boerenbruiloft was in 1582, toen de Saksische keurvorst August in Dresden een boer en boerin tijdens een groot ritueel in ‘d’n onech’ verbond. Toen was het ook geen echte bruiloft en waren het ook geen echte boeren, maar juist de adelijke stand. De echte boeren kregen de rol van de heren.

Het was een ‘omkeerritueel’, waarin de rollen bewust werden omgedraaid. Deze rolwisseling was bedoeld om zich aan het boze oog te onttrekken. Binnen de adelijke kringen geloofde men namelijk dat het boze oog van de goden bij het begin van de lente op hen gericht was vanwege hun falen in het voorbije jaar. Ze dachten dit ‘gevaar’ te kunnen ontlopen door zich tijdens deze bruiloftsfeesten te verkleden en te gedragen als boeren, personen onder aan de maatschappelijke ladder. De consequentie was echter dat de als heren uitgedoste boeren nu de volle laag kregen! Althans volgens de bedenksels van de hoge heren van toen.

Lees ook: Boerebroélôf in Venlo

Waar is er wat te vieren?

Niet overal in Limburg maakt de Boerenbruiloft onderdeel uit van de vastelaovend. Met name in Noord en Midden Limburg is de boerenbruiloft niet weg te denken tijdens de vastelaovend en maakt het een belangrijk onderdeel uit van de vastelaovend cultuur. Zo’n groot onderdeel dat de Boerenbruiloft dit jaar een plek kreeg op de Floriade.

Wie wordt de bruidegom en wie wordt de bruid?

Elke vereniging heeft zijn eigen traditie met betrekking tot het kiezen van een bruidspaar. Vaak worden in kleinere verenigingen de bruid en bruidegom gekozen door de raad van elf, bij andere verenigingen doet het bestuur dat, of het bruidspaar dat het jaar daarvoor getrouwd is. In Venlo is het niet de carnavalsvereniging die het gezelschap voor de boerenbruiloft regelt, maar is dit een op zichzelf staande groep. Dit kan een bedrijf zijn, een familie, een voetbalvereniging, of zoals dit jaar een afvaardiging van het ziekenhuis in Venlo, VieCuri. In dit geval heeft het bestuur bepaald wie bruid en bruidegom werd.

Waar moet een bruidspaar aan voldoen?

Het is niet noodzakelijk dat het bruidspaar buiten de vastelaovend om ook een echt paar is. Het is ook niet noodzakelijk dat de bruid en bruidegom vrijgezel zijn. Zowel de bruid als de bruidegom moeten echter wel verliefd zijn op de vastelaovend en die liefde moeten ze overdragen aan het bijbehorende gezelschap en alle mensen die hun bruiloft met hen mee vieren.

Onecht is net echt

Het hoogtepunt van het feest van de Boerenbruiloft is de trouwerij en het in het ‘ onecht’ verbinden van de bruid en bruidegom. Maar hoe onecht is onecht? Net als bij een ‘normale’bruiloft wordt eerst de verloving aangekondigd en gaat het bruidspaar officieel in ondertrouw. En net als bij een normale bruiloft leren de beide families elkaar heel goed kennen bij het organiseren van het feest en de ceremonie. Ook nu studeren de beide families een stukje in voor de bruiloft. Normaal is dat een ABC-tje, nu is dat het themalied van het betreffende jaar. En net als bij een echte bruiloft wordt er een receptie en een feest georganiseerd waarbij aan de gasten gevraagd wordt om gepaste kleding te dragen.

Dus hoezo een verbintenis in het ‘onecht’?

Reacties

  1. Martin

    Goed artikel en leuke foto

Reageer